Workshops 'het leukste congres over drugspreventie'

1.

Voorkomen is beter dan genezen, toch?

Drs. Martha de Jonge is mede-auteur van het veelbesproken artikel “Voorkomen is beter dan genezen…, toch? Over goed bedoelde maar potentieel schadelijke vormen van preventie van ondermijning”. Martha is Senior Projectleider Drugspreventie bij het Trimbos-instituut en nationaal trainer voor het European Prevention Curriculum. Ze zal vertellen over gedragsverandering in middelenpreventie: hoe werkt dat? Maar ook: wat werkt niet?

2.

Het basispakket verslavingspreventie

Drs. Floor van Bakkum, manager bij Jellinek Preventie en voorzitter van de programmalijn preventie en Vroegsignalering van Verslavingskunde Nederland, neemt je mee in het basispakket verslavingspreventie. Dit basispakket is ontwikkeld om gemeenten te ondersteunen bij de inrichting van verslavingspreventie op het vlak van alcohol, roken, drugs, gokken & gamen. Het draagt daarmee bij aan een gestructureerde, effectieve en duurzame aanpak van verslavingsproblematiek in de volle breedt. 

3.

Trends in middelengebruik onder jong volwassenen

Marielle van der Biezen, preventiewerker bij Novadic-Kentron en coördinator van DIMS Brabant, geeft een doorkijk in de trends en ontwikkelingen van drugsgebruik door jongvolwassenen. Ontdek de actuele verschuivingen in middelengebruik en krijg inzicht in de dynamiek van deze snel veranderende wereld.

4.

Social Norm Approach: Zitten jongeren alleen nog maar te blowen? Gelukkig loopt het zo’n vaart niet.

 

Dr. Hans Dupont, o.a. manager van de preventie-afdeling van Mondriaan in Zuid-Limburg en parttime onderzoeker en docent aan de Universiteit (Maastricht en Nijmegen), neemt je mee in de Social Norm Approach. Onderzoeksresultaten werden gebruikt voor de ontwikkeling van een Euregionale bewustwordingscampagne. Een campagne zonder ‘belerend vingertje’ en met positieve boodschappen. Hans Dupont vertelt in deze interactieve workshop hoe dat gedaan is en wat de lessen voor de toekomst zijn.

5.

De rol van ouders en hoe je hen betrekt in de denormalisering van drugs

Rosa van den Nieuwenhof en Giulieta Nalbandyan, werkzaam bij de GGD Brabant zuidoost en de GGD hart van Brabant, gaan in op de rol die ouders hebben in drugspreventie. Hoe kun je ouders hierin ondersteunen? Tot waar heb je als ouder invloed en hoe voer je een gesprek over drugs?

6.

Wat kan drugspreventie leren van 30 jaar alcoholbeleid?

Dr. Lex Lemmers, senior adviseur alcohol- en drugsbeleid bij het Trimbos Instituut, neemt je mee in de cruciale lessen die drugspreventie kan leren van 30 jaar alcoholbeleid. Het alcoholgebruik van jongeren in Nederland liep aan het begin van deze eeuw de spuigaten uit en de Nederlandse jongeren werden de zuipschuiten van Europa genoemd. Doordat het alcoholbeleid een ommezwaai maakte van een op het individu-gerichte aanpak naar een systeemaanpak kon het tij (voor een deel) worden gekeerd. In voorlichting en preventie werd de focus verlegd van jongeren naar systeempartijen zoals ouders en verstrekkers van alcohol waarbij ze op hun verantwoordelijkheden werden aangesproken. Centraal in de ‘nieuwe’ voorlichting stond het belang van regels stellen en de wet (thuis en in de publieke ruimte) en het toezicht hierop. Kunnen we deze slag ook maken in drugspreventie en wat betekent dit voor de communicatiestrategie met betrekking tot drugs? We verkennen het samen in deze workshop.

7.

Is AI de toekomst bij drugspreventie?

Hugo Leijtens, Crypto & AI Expert Taskforce RIEC & Nechwa de Jong, gedragsdeskundige en communicatieadviseur bij Taskforce RIEC Brabant Zeeland geven een inkijkje in de ontwikkelingen van artifical intelligence en hoe dit een bijdrage kan leveren aan effectieve drugspreventie.

8.

BrainLock: de escaperoom-game voor jongeren over blowen

Stel, je hebt veel kennis over jongeren én over risicogedrag, maar hoe zet je deze inzichten om naar een aansprekende interventie? En hoe zorgen we ervoor dat we met de interventie in de vorm van een escaperoom-game jongeren weerhouden om cannabis te gebruiken? Tijdens deze workshop nemen Gea-Marit Dekker en Benthe Schuurman, beide gedragswetenschapper bij TeamAlert, je hierin mee en ga je zelf actief aan de slag met deze vragen. Aan de hand van de game Brainlock, die TeamAlert samen met Ijsfontein voor SKIP maakte, laten we zien hoe je inzichten over en doelgroep kan vertalen naar een interventie. We nemen je mee in de wereld van CASI (Communicatie Activatie Strategie Instrument) en laten zien hoe we dit instrument gebruikten om uiteindelijk een game te maken. Uiteraard spelen we tijdens deze workshop de escaperoom. Lukt het jou om op tijd te ontsnappen?

9.

Drugsgebruik en een professionele attitude

Als professional werkzaam met jongeren herinner je je vast nog wel die ene keer, dat je net in die week succesvol gesprekken hebt gevoerd over drugs met die ene moeilijk te bereiken groep jongeren uit je gemeente/wijk. Of die workshop aan andere professionals waar drugsgebruik een onderdeel van uit maakte. Terwijl in dat weekend je in je privéomgeving ook geconfronteerd werd met drugsgebruik of hier misschien zelf ook wel affiniteit mee hebt?  

Duik met Jochem Zwerus, een ervaren Allround jeugd- en jongerenprofessional, in de intrigerende workshop "Drugsgebruik en een Professionele Attitude". Deze interactieve workshop biedt een diepgaande verkenning van de delicate balans tussen persoonlijke overtuigingen en professionele verantwoordelijkheden in de context van drugspreventie.

Hij neemt je mee in de voor en nadelen van gebruik in je dagelijks omgeving/ leven en je rol als professional. De ethiek, morele dilemma’s en de (innerlijk) strijd die dit kan oproepen.

Jochem verzorgt de workshop samen met vier social work studenten: Bart Hendriks, Jaweria Zaman, Rana Uyaniksoy & Yasin Benhari

10.

Trends in drugsgebruik van risicovolle jeugdgroepen

Onlangs zijn de laatste cijfers gepubliceerd over alcohol- en druggebruik in jeugdgroepen. Dit onderzoek brengt trends en ontwikkelingen in kaart op het gebied van alcohol- en druggebruik. Door deze ontwikkelingen systematisch in kaart te brengen, zijn we beter in staat om gerichte preventie te bieden aan problematische gebruikersgroepen

Het belang van deze monitor is groot omdat dit gaat over groepen jongeren die wel in belangrijke mate de waargenomen “norm” bepalen over druggebruik, maar tegelijkertijd buiten beeld blijven als het gaat om onderzoek.

Dr. Ton Nabben, drugsonderzoeker, criminoloog en werkzaam bij de Hogeschool van Amsterdam & Floris Brocaar, preventiewerker bij Novadic-Kentron nemen je mee in de resultaten van de monitor en hoe dit handvatten geeft voor beleid en een gerichte aanpak.

11.

Samen werken aan middelenpreventie in het onderwijs

Ontdek tijdens deze workshop hoe je effectief kunt inzetten op drugspreventie binnen het onderwijs. De workshop wordt verzorgd door Gino Cornelius, coördinerend preventiedeskundige bij YOUZ, onderdeel van Antes.

Hij neemt je mee vanuit zijn ervaringen in de gemeente Rotterdam, in de interventies 'helder op school' en ‘de studententijd van je leven’. Leer hoe je de boodschap van preventie op een toegankelijke en impactvolle manier kunt overbrengen naar docenten, ouders en leerlingen en ontdek concrete stappen om een effectief middelenbeleid op te zetten binnen school of binnen je gemeente.
12.

Drugs & Evenementen

Ontdek de dynamische wereld van middelengebruik bij festivals met Jan Roelands, voorzitter van de SKIP werkgroep evenementen en Kees Arts, evenementen coördinator veiligheidsregio Brabant Noord. Zij gaan samen in gesprek met enkele belangrijke stakeholders uit de evenementenbranche.

Ontvang praktische tools en inzichten om samen te werken aan de denormalisering van drugs bij evenementen. Van effectieve preventie- en communicatiestrategieën tot de diverse mogelijkheden voor handhaving.
13.

Van idee, naar plan naar uitvoer in jouw gemeente

Ontdek samen met Theo Maas, voormalig Wethouder van de gemeente Someren, en Louise Zimmerman, beleidsmedewerker bij de gemeente Meierijstad, hoe gemeenten effectief kunnen samenwerken aan de denormalisering van drugs. Beide zijn actief betrokken bij de tot standkoming en voortgang van SKIP.

Tijdens deze workshop verkennen we de essentiële stappen om een regionale of lokale aanpak van drugsgebruik te ontwikkelen en te handhaven vanuit zowel het bestuurlijk als ambtelijk perspectief. Kom en doe mee aan dit inspirerende en informatieve gesprek om waardevolle inzichten te verkrijgen voor jouw gemeente!

14.

De impact van normalisering op drugsgebruik 

Het heersende imago van Nederland is dat het heel tolerant is ten aanzien van drugs, dat drugsgebruik er normaal is en dat mensen ook redelijk open zijn over hun drugsgebruik. De aanname is dat door deze normalisering van drugs het gebruik toeneemt, net als de problematiek die hiermee samenhangt, zoals criminaliteit, veiligheid, ondermijning en een toenemende zorgvraag. Het begrip normalisering is echter een breed begrip en valt niet eenduidig te definiëren. Er zijn verschillende opvattingen over de betekenis en definitie van normalisering.

Aan de hand van de resultaten van de drugsmonitor SKIP die in regio Oost-Brabant in 2022 is uitgevoerd onder ruim 10.000 jongvolwassenen gaat dr. Boukje Dijkstra het gesprek aan met de aanwezigen. Boukje is senior onderzoeker bij Novadic-Kentron, directeur van het NISPA en betrokken bij de SKIP monitor.

Ze geeft een kort overzicht van de belangrijkste resultaten van de SKIP monitor en gaat daarbij in op determinanten die samenhangen met drugsgebruik en hoe normaal jongvolwassenen drugsgebruik vinden. Ook bespreekt ze de definitie(s) van normaliseren en bediscussiëren we de positieve en negatieve effecten van normalisering.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Dank je voor je aanmelding!
We konden u niet inschrijven. Probeer het nog eens.