De leidraad van SKIP door de ogen van Jan Roelands
Brabant heeft een bruisende evenementensector, maar hoe houden we het veilig en gezond voor jongeren ten aanzien van drugsgebruik? Om dit in goede banen te leiden heeft SKIP een uitgebreide leidraad ontwikkeld. Deze biedt gemeenten praktische tips en maatregelen op het gebied van vergunningverlening, preventie en repressie wanneer er een (risicovol) evenement plaatsvindt in de betreffende gemeente. Onlangs spraken wij met Jan Roelands, een ervaren professional die vanaf dag één betrokken is bij SKIP. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van deze leidraad. In deze blog deelt Jan zijn inzichten en ervaringen met de leidraad en hoe deze bijdragen aan de gezondheid en veiligheid van jongeren.
De normalisering van drugsgebruik
Jan is een ervaren professional die zijn loopbaan begon bij de politie en later doorgroeide naar de functie van jeugdagent. Tijdens zijn tijd als jeugdagent is zijn ervaring in het werken met jongeren en het verbeteren van de veiligheid binnen de gemeenschap gegroeid. Met deze ervaring maakte Jan een logische stap naar de gemeente Veldhoven, waar hij zijn vaardigheden op een nog breder niveau kan inzetten: sinds september 2023 vervult Jan de functie van projectleider Preventie en Risicojongeren bij de gemeente Helmond. Vanaf dag één was Jan betrokken bij SKIP en hij bekleedt naast zijn huidige functie ook meerdere functies binnen het regioproject. Zo is hij lid van de kopgroep, voorzitter van de werkgroep evenementen en SKIP-ambassadeur van gemeente Helmond.
Jan vertelt: "Drugsgebruik onder jongeren, vooral op festivals en andere evenementen, is een groeiend probleem. Uit de SKIP-monitor blijkt dat drugsgebruik steeds meer wordt gezien als onderdeel van de festival ervaring. Dat moeten we doorbreken met een mix van bestaande en nieuwe interventies."
De SKIP leidraad drugs en evenementen
"De leidraad zorgt voor een gestandaardiseerd proces, van contact met de organisator tot uitvoering en evaluatie. Zo werken de verschillende stakeholders op dezelfde manier en sluit het aan op het gedachtegoed van SKIP: het denormaliseren van drugsgebruik onder jongeren." Aldus Jan. De SKIP leidraad geeft gemeenten praktische tips en maatregelen op het gebied van vergunningverlening, preventie en repressie wanneer er een (risicovol) evenement plaatsvindt in de vorm van een stappenplan. Dit gaat om elk evenement, klein of groot, waarbij sprake is van drugsgebruik.
Doordat de gemeenten die de leidraad uitrollen al vroeg met de organisatie en stakeholders van een evenement om tafel zitten, wordt er een passende interventie voor het betreffende event ingezet naar aanleiding van het doorlopen van het stappenplan. Deze interventies variëren van preventieve campagnes – zoals SKIP’s festivalcampagne, om het zaadje al voorafgaand van het event te planten - en bijvoorbeeld het duidelijk opstellen van huisregels tot repressieve maatregelen zoals bestuursrechtelijke acties als extra handhaving door de gemeente. "Preventie en repressie moeten hand in hand gaan. Voorlichting vooraf en tijdens het event, huisregels op het terrein en consequente handhaving zijn essentieel." Jan voegt toe: "Het neerzetten van een duidelijke norm rondom drugsbezit en gebruik helpt. Het gaat vooral om de mindset van de jongeren; het brengt risico’s met zich mee én de meeste jongeren gebruiken niet, dus ik doe het ook niet."
De uitdagingen en kansen
De implementatie van de leidraad verloopt niet altijd zonder hobbels. Tegenstrijdige (interne) belangen en misinterpretaties van SKIP kunnen de uitrol bemoeilijken. Want uiteindelijk draait het om het creëren van draagvalk onder zowel de SKIP ambassadeurs als de vergunningsverleners en evenementen coördinatoren, zij zijn degene die de leidraad implementeren. Daar ziet Jan kansen in: "Het op één lijn krijgen van alle adviseurs en het creëren van draagvlak is cruciaal. Door regelmatig deel te nemen aan diverse overleggen waarin SKIP wordt besproken, zoals bij veiligheidsregio's, kunnen we de leidraad effectief bespreken en implementeren."
Tips voor professionals
"Heel SKIP is domeinoverstijgend; gezondheid en veiligheid komen samen, evenals repressie en preventie. Dat moet allemaal één geheel zijn. Wat ik mee wil geven is dat je ervoor moet zorgen dat je vanaf het begin van het vergunningsproces in gesprek bent en doorloop de leidraad onder regie van de gemeente. Sluit als gemeente domeinoverstijgend aan bij SKIP en zorg voor een ambassadeur. De SKIP-ambassadeurs bij gemeentes moeten in staat zijn om zaadjes te planten. We vinden het niet normaal dat drugs normaal wordt gevonden."
Benieuwd naar de leidraad drugs en evenementen van SKIP? Je vindt hem hier.