Wees voorzichtig met zeggen dat drugsgebruik normaal is

Maandag 18 december 2023

💡 Leestip: Wees voorzichtig met zeggen dat drugsgebruik normaal is - Trimbos-instituut

Journalisten, politieagenten en zorgprofessionals spelen een cruciale rol bij het signaleren van drugsgebruik. De recente berichten over drugsgebruik roepen echter een belangrijk punt op: voorzichtigheid met termen als normalisering. Desiree Spronk, drugsonderzoeker bij Trimbos-instituut, legt uit waarom we deze term voorzichtig moeten hanteren.

Het begrip 'normalisering' kan op verschillende manieren worden opgevat. Het omvat factoren zoals beschikbaarheid van drugs, sociaal gedrag rond drugsgebruik en acceptatie in de maatschappij. Normalisering betekent niet dat drugsgebruik door de hele samenleving als normaal wordt beschouwd. Het is contextafhankelijk en varieert sterk tussen verschillende groepen en leeftijdscategorieën.

Toch kunnen herhaalde berichten over normalisering onbedoeld het idee versterken dat drugsgebruik wijdverspreid en sociaal aanvaardbaar is. Deze beeldvorming kan zelfs invloed hebben op gedrag, waarbij mensen zich aanpassen aan de heersende norm. Een belangrijk aspect om rekening mee te houden! Met SKIP staan wij hier iedere dag bij stil. In SKIP werken 32 gemeenten in Oost Brabant samen aan de denormalisering van drugs.

Terug naar nieuwsoverzicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Dank je voor je aanmelding!
We konden u niet inschrijven. Probeer het nog eens.