Drugscommunicatie voor journalisten en politie

Woensdag 14 december 2022

Drugscommunicatie voor journalisten en politie

Een onderzoek naar uitgangspunten en factoren die belangrijk zijn bij effectieve drugscommunicatie

Journalisten en politie schrijven of spreken regelmatig over drugs. Ze informeren over nieuwe trends, uiten hun zorgen over drugsgebruik onder bepaalde groepen, of over drugsgerelateerde criminaliteit. Drugscommunicatie komt dus veel voor. Maar drugscommunicatie kan ook tot ongewenste effecten leiden. Denk aan het opwekken van nieuwsgierigheid, bijdragen aan stigma over mensen die gebruiken, of de suggestie wekken dat drugsgebruik meer voorkomt dan daadwerkelijk gebeurt. Het Trimbos-instituut ontwikkelt daarom een toolbox. In de toolbox krijgen professionals handvatten waarmee de kans dat drugscommunicatie een mogelijk ongewenste effect heeft kleiner wordt.

Deze rapportage beschrijft de resultaten uit het vooronderzoek behorende bij de toolbox. Er worden uitgangspunten beschreven die belangrijk zijn bij drugscommunicatie. En er wordt dieper ingegaan op wat journalisten en politie belangrijk vinden bij het gebruik van de toolbox. Ook wordt alvast een voorzet gegeven van de onderdelen die in de toolbox komen.

Dit rapport is geschreven voor iedereen die te maken heeft met openbare communicatie over drugs. In het bijzonder journalisten en politie.

Bron: www.trimbos.nl 

Terug naar nieuwsoverzicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Dank je voor je aanmelding!
We konden u niet inschrijven. Probeer het nog eens.