Quinn Vollenberg namens Gemeente Son en Breugel aan het woord

Maandag 10 juni 2024

Quinn Vollenberg werkt sinds november 2023 als Beleidsmedewerker Integrale Veiligheid bij de Gemeente Son en Breugel. In zijn functie richt hij zich op de aanpak van ondermijning en werkt hij aan zowel het opstellen als de uitvoering van beleid. Quinn is inmiddels een tijdje betrokken bij SKIP en vertelt wat de rol van gemeente Son en Breugel binnen ons regioproject is.

Waarom draagt jouw gemeente bij aan regioproject SKIP? En wat is jouw rol hierin? “Het verhogen van de maatschappelijke weerbaarheid is een van de prioriteiten binnen onze gemeente. We doen dit onder andere door initiatieven uit te rollen die het bewustzijn en de meldingsbereidheid van burgers vergroten. Hierbij besteden we veel aandacht aan het herkennen en melden van ondermijnende (drugs)criminaliteit, zoals hennepkwekerijen, drugslabs, mensenhandel en witwassen. Wij vinden het minstens zo belangrijk om aandacht te besteden aan de bron: de gebruikers zelf. Zonder drugsgebruik zou er namelijk minder drugsproductie en -criminaliteit zijn. Hoewel een groot deel van de drugsproductie en -import voor export naar andere landen is, blijft door drugsgebruik de (ondermijnende) criminaliteit in stand of groeit zelfs. Daarom werken we preventief om drugsgebruik (onder jongeren) te voorkomen. SKIP is hier een perfect project voor. Het zorgt ervoor dat we als gemeenten in de regio gebruik kunnen maken van bestaande initiatieven die al bekendheid hebben gegenereerd.”

Hoe zet je SKIP vanuit jouw rol in? Heb je bijvoorbeeld één van onze interventies ingezet of onze communicatiehandvatten gebruikt? “Vanuit mijn rol ben ik bezig met de voorbereidingen voor het uitrollen van de AR-Game Eenheid 75. Dit is een reality game die het bewustzijn en de meldingsbereidheid ten aanzien van ondermijnende criminaliteit vergroot. Bij de start van de game krijgt ieder huisadres binnen onze gemeente een fictieve krant toegestuurd met de oproep om de game te spelen. In samenwerking met SKIP hebben we ervoor gezorgd dat er communicatiemateriaal van SKIP in de krant wordt opgenomen. Dit is een mooie manier om inwoners te bereiken en de denormalisering van drugsgebruik onder jongeren onder de aandacht te brengen. Het biedt ouders handvatten om het gesprek over drugs aan te gaan met hun kinderen. De game wordt net voor de zomervakantie gelanceerd!”

Wat is jouw relatie met SKIP? “Ik kende SKIP al via #LinkedIn. Bij het bepalen van de inhoud van de krant voor Eenheid 75 vond ik dat preventie van drugsgebruik niet mocht ontbreken dus heb ik contact gelegd met SKIP.”

Wat zijn de grootste uitdagingen waarmee jij of de gemeente wordt geconfronteerd bij het voorkomen van drugsgebruik onder jongeren? “Het volledig voorkomen van drugsgebruik onder jongeren is in mijn ogen een utopie. Maar ik denk dat we door een juiste integrale aanpak -zowel preventief als repressief -het gebruik zeker kunnen verminderen.”

Heb je een tip voor SKIP vanuit jouw rol en gemeente die je graag mee wilt geven? “Mijn tip is om proactief contact te zoeken met medewerkers veiligheid en jeugd binnen de gemeenten in Oost-Brabant. Dit zorgt ervoor dat SKIP niet wordt vergeten bij initiatieven voor burgers. Ik denk dat SKIP namelijk nog niet overal even bekend is. Daarnaast zou het mooi zijn als SKIP uiteindelijk landelijk uitgerold wordt.”

Benieuwd wat je binnen jouw gemeente al kunt doen met #SKIP? Hier lees je meer: https://www.skipdietrip.nl/nieuws/22-04-2024-wat-kun-je-binnen-jouw-gemeente-doen-met-skip-update-/

Terug naar nieuwsoverzicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Dank je voor je aanmelding!
We konden u niet inschrijven. Probeer het nog eens.